Rahoituskuntoon

Lainat – Rahoitus -Taloudenhallinta

Millainen on hyvä ensiasunto?

Tuo on hyvä kysymys, sillä sitä voi mielestäni tarkastella kahdelta kantilta. Voimme tarkastella tuota kysymystä joko järjellä ja tilastoilla, tai sitten tunteella. Toki elämäntilanteesikin vaikuttaa asiaan, sillä on eriasia hankkia asunto 20-vuotiaana yksin, kun 30-vuotiaina naimisissa olevana, kahden lapsen perheenä. Käydään asiaa läpi hieman molemmilta kanteilta, eli järki vs. tunteet.

Millainen olisi hyvä asunto, jos järjellä mietitään?

Ensimmäisenä pointtina tulisi ottaa huomioon sijainti. On sanomattakin selvää, että kasvukeskuksista ja suurista kaupungeista olisi järkevämpi hankkia asunto, mikäli ajatellaan markkinoita ja tulevaisuutta. Helsinki (ja Pääkaupunkiseutu), Turku ja Tampere olisivat varmoja valintoja. Myös asuntojen arvot muissa isohkoissa kaupungeissa pitävät varmasti hyvin arvonsa, esimerkiksi Kuopiossa. Siellä missä on mm. useita korkeakouluja/ylipoistoja, pitää varmasti asukasluvun suhteellisen tasaisena. Pääkaupunkiseudulla muuttovirta on toki nousussa, se on varmasti kaikille selvää. Syrjäkyliltä muutetaan keskustaan, olipa sijaintisi missä päin Suomea tahansa.

Toinen seikka on asunnon tuleva myyntiarvo. On aika varmaa, että uusi yksiö keskustassa pitää arvonsa paremmin, kun 60-luvulla rakennettu 100 neliöinen omakotitalo lähellä keskustaa. Nykyään suositaan modernia, ja helppoa asumista. Katsokaa vaikka uudiskohteita, siellä yksiöt ovat 20 neliöisiä, ja kaksiot maksimissaan 40 neliöisiä. Vanhemmat asunnot ovat lähes poikkeuksetta 15-20 neliötä isompia, sillä nykyään halutaan kompaktia asumista. Järkisyistä asunnon olisi siis hyvä olla uusi tai uudehko yksiö, tai pieni kaksio. Toki ostajia varmasti löytyy vaikka 300 neliön omakotitaloon, mutta ei sitä viikossa saa myytyä, jos kyseessä ei ole jokin harvinaisuus. Mikäli haluat siis mahdollisesti vaihtaa myöhemmin asunto-osakkeesta omakotitaloon, niin kannattaa myös miettiä sitä näkökulmaa, että löytäisitkö vuokralaisen tulevaan asuntoosi helposti? Tai saisitko myytyä asuntosi helpohkosti eteenpäin joko sijoittajalle, tai toiselle ensiasunnon ostajalle?

Eli järjellä mietittynä ostat yksiön tai kaksion kasvualueelta, mielellään keskustasta. Sitten tartutaan vielä tuohon, miksi asunnon tulisi olla uusi, tai uudehko (puhun nyt lähinnä asunto-osakkeista). Kuten varmasti tiedätkin, ei mikään kestä ikuisesti, ei myöskään rakennuksissa. Eli vanhoissa asunnoissa on tulossa eteen kalliita remontteja, se on 100% varma asia. Putki -ja viemäriremontti, ikkunat ja parvekkeet, julkisivuremontti ja kattoremontti. Siihen päälle vielä kaikki muut pienet, ja vähemmän pienet remontit. Mikäli ostat vanhan kaksion tai kolmion 100 000 eurolla mihin ei ole tehty esim. putki -ja viemäriremonttia sekä julkisivuremonttia, voi ”todellinen” hinta ollakin 130 000euroa, sillä remontit ovat kalliita. Onneksi remontit voidaan yleensä maksaa rahoituksella, mutta kuukausittainen vastike voi nousta satoja euroja. Oletko varautunut siihen?

Kiteytän alle vielä, millainen olisi järkevä ensiasunto:

  • Asunnon sijainti Pääkaupunkiseutu, Turku tai Tampere. Myös muut isohkot kaupungit, kuten Kuopio tai Jyväskylä on järkevä.
  • Asunto on uusi, tai uudehko. Isoja remontteja (putki -ja viemäriremontti, julkisivuremontti tai ikkuna -ja parvekeremontti) ei olisi lähivuosikymmenissä näkyvissä. Linkitän blogin loppuun hyvän kirjoituksen remonttien hinnoista, lukekaa sieltä.
  • Asunto olisi yksiö, tai kompakti kaksio. Ne ovat helppo vuokrata, ja myydä eteenpäin (koska asuntosijoittajat).

Entä millainen ensiasunto olisi hyvä, jos ajatellaan tunteella?

Mitä tähän voi sanoa. No asunto olisi sellainen, millaisen juuri sinä haluat, piste. Mikäli olet perheellinen Siilinjärvellä asuva kahden lapsen isä, niin miksi hemmetissä sinun pitäisi ostaa uusi yksiö Helsingistä? Tai pitääkö sinun muuttaa perheesi kanssa Kuopioon? No ei tarvitse. Asunto on kuitenkin sinua, ja mahdollisesti perhettäsi varten. Jos sinä haluat muuttaa 50 -luvun rintamamiestaloon kaupungin ulkopuolelta, niin sitten sinä muutat. Kunhan vain tiedät, että kyseisen asunnon myyminen tulee olemaan haasteellista, jos jotakin maata mullistavaa ei tapahdu. Toki siinäkin on positiivista se, että kyseisten kiinteistöjen hinnat on tullut romahdusmaisesti alas (kymmeniä, jopa satojatuhansia euroja) viime vuosien aikana. Toki vaikka menisit tunteet edellä kohti juuri sinun unelmiesi asuntoa, niin älä ole silti tyhmä! Listaan alle vielä muutaman pointin, mitkä sinun yksinkertaisesti tulee ottaa huomioon, olipa asunto mikä hyvänsä:

  • Mikäli ostat kymmeniä vuosia vanhan asunto-osakkeen, niin siihen tulee remontteja. Siihen siis niitä tulee, sanoipa myyntimies mitä hyvänsä. Putkiremontit tulee vastaan parinkymmenen vuoden sisällä rakennuksesta, ja muut sitten abaut samaan tahtiin. Riippuu, miten hyvin koko asuntoyhtiötä on hoidettu. Tuplahuomio!–> Mikäli ostat osakkeen 50 -luvulla tehdystä yhtiöstä mihin on tehty putkiremontti 80-luvulla, niin se tulee varmasti eteen vielä uudelleen. Toki nykytekniikka mahdollistaa materiaaleille pidemmän kestävyyden, kuin ennen. Kannattaa siis tarkkailla, milloin isot remontit on tehty, ja millainen taloyhtiö on muuten.
  • Mikäli haluat kiinteistö, esim. rintamamiestalon, niin siellä ei saa olla yhtään hometta! Lähipiirissäni on henkilöitä, ketkä ovat nähneet 90 -luvulla valmistuneita omakotitaloja, mitkä ovat läpimätiä. On myös 100 -vuotta vanhoja kiinteistöjä, mitkä kestävät vielä toiset samanmoiset. Sinun tulee saada kaikki mahdolliset dokumentit/kosteusmittaukset, että tuleva asuntosi on turvallinen paikka elää, ja mahdollinen paikka kasvattaa lapsia. Emmehän halua, että kukaan sairastuu mädän hometalon takia?
  • Pidä mielessä, ettet välttämättä saa asuntoasi myytyä sillä hinnalla, minkä siitä maksoit. Tai saatko sitä myytyä ollenkaan? En tiedä. Kunhan tiedostat asian, että 70-vuotta vanhat 100 neliöiset omakotitalot paikassa ö, ei ole mikään markkinoiden ykköstuote.

Tässä vähän näkökulmia, miten ensiasunnon hankintaa voi lähestyä. Kaikki riippuu niin paljon ihmisestä ja elämäntilanteesta, mutta voisin kiteyttää vielä muutamia linjoja. Mikäli ostat asunnon yksin ja asut isohkon kaupungin läheisyydessä, niin osta yksiö tai kaksio kaupungista. Todennäköisesti tulet löytämään kumppanin ja perustat perheen (kaikki ei toki sitä halua, se on todellakin ok), niin tulet varmasti myymään tai vuokraamaan tuon asuntosi. Etsi itseäsi miellyttävä asunto, mutta pidä mielessä sen markkina-arvo nyt, ja tulevaisuudessa. Mikäli olet vuokralla asuva perhe, niin suosittelen etsimään asunnon, mihin tunteesi vie. Pitäkää toki järki mukana, mutta kyseinen asunto voi olla teidän asunto seuraavat 25-vuotta? Silloin asunto on jo todennäköisesti velaton, niin onko silloisella myyntihinnalla toisaalta mitään väliä. Olette asuneet unelmienne asunnossa parikymmentä vuotta, ja kaikki mikä siitä mahdollisesti myydessä tulee, on teille plussa. Vuokralla asuessanne maksaisitte vain toisille, jotta he rikastuisivat lisää (tiukka lause, vaikka omistan itsekin sijoitusasunnon). Nyt on sinun aika miettiä, millainen elämäntilanteesi on. Tuletko asumaan ensiasunnossasi seuraavat 25 -vuotta? Ennen kuin ostatte ensiasuntoa, miettikää mitä haluatte tulevaisuudeltanne. Jos tulevaisuus on epävarmaa, niin suosittelen ostamaan ensiasunnoksi ns. varman kohteen, mistä kirjoitin aikaisemmin. Toki tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta siihen voi varautua. Kommentoikaa alle, jos haluatte mielipiteitäni jostakin tietystä aiheesta. Tai jos haluatte, että käyn läpi jotakin aihetta tarkemmin, nythän nämä ovat aika pintaraapaisuja.

Hyvä ja asiantunteva linkki kirjoitukseen asuntojen yleisimmistä remonteista: https://sijoitusovi.com/yleisimmat-remontit-ja-niiden-kustannukset/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *