Rahoituskuntoon

Lainat – Rahoitus -Taloudenhallinta

COVID-19 -Iskikö koronavirus talouteesi?

Suurin osa meistä varmasti ajatteli kuukausi -kaksi sitten, että kyseessä on normaali kausi-influenssa, ja kaikki uutisointi on yliampuvaa. No, olimme väärässä. Tässä kohtaa on turha olla jälkiviisas, miten kaikkien olisi kannattanut säästää puskuria, jotta tilanteesta olisi taloudellisesti selvitty henkilökohtaisella tasolla suhteellisen kivuttomasti. Käyn tässä blogikirjoituksessa hieman ajatuksia läpi, mitä nykytilanteessa voi asialle jokainen tehdä. Seuraavassa kirjoituksessa käyn sitten läpi, miten näiden poikkeusolosuhteiden jälkeen tulisi edetä tulevaisuudessa. Laitan kuitenkin tähän aikaisempien blogikirjoituksien linkit säästämisestä ja kulutusluotoista ja niiden kilpailuttamisesta, joten voit halutessasi käydä lukemassa niistäkin.

Lähtökohdat koronaviruksen aiheuttamiin taloudellisiin vahinkoihin henkilötasolla ovat erilaisia, riippuen jokaisen omasta tilanteesta. Käydään tässä läpi hieman ajatuksia, miten erilaisissa tilanteissa olevat voivat mahdollisesti auttaa omaa tilannettaan. Lukemani mukaan satoja tuhansia suomalaisia on lomautettu tai irtisanottu. Epidemia on vaikuttanut laajasti monen alan työllisyyteen, kuten esimerkiksi ravintola -ja matkailualaan. Ravintolat on kiinni, niin ei tarjoilijalla tai kokilla paljoa töitä ole. Laivat ja lentokoneet ei pahemmin liiku, joten sielläkin työttömyys iskee. Useat pienyrittäjät ovat ahdingossa, ja niin edelleen. Sosiaali -ja terveysalalla työllisyys on taas räjähtänyt, ja siellä lomautuksia ei varmasti tule olemaan. Mikäli jouduit lomautetuksi tai olet ahdingossa taloudellisesti, niin mitä voit tehdä parantaaksesi omaa tilannettasi?

1.Lainat ja rahoitukset

1.1.Kilpailuta ja yhdistele lainasi

Tästä aiheesta kirjoitin jo yhden blogikirjoituksen, mutta tätä aihetta ei voi sivuuttaa nytkään. Mikäli sinulla on useita pieniä kulutusluottoja vs. yksi isompi luotto, ero kuukausierässä voi olla satoja euroja. Nyt on viimeistään se aika yrittää pienentää kaikki mahdolliset kuukausikulusi, jotta taloudellista ahdinkoa voitaisiin keventää. Hae siis yksi isompi luotto, ja maksa sillä kaikki pienemmät luotot pois. Todennäköisesti säästät siinä paljon rahaa kuukaudessa, lainanhoitokulusi voi jopa puolittua. Lainanvälityssivustoja on esimerkiksi Rahalaitos ja Zmarta. Voit lukea yleisiä asioita kulutusluotoista aikaisemmasta blogikirjoituksestani, linkki löytyy myös johdannosta.

1.2. Lainan lyhennysvapaa

Olipa sinulla asuntolainaa tai kulutusluottoja, nyt on aika hakea lyhennysvapaata. Vaikka pankin hinnaston mukaan asuntolainojen lyhennysvapaat maksavat, niin poikkeusolojen seurauksesta lähes poikkeuksetta jokainen pankki myöntää lyhennysvapaita 6-12kk maksutta. Suosittelen ottamaan yhteyttä oman pankkisi asiakaspalveluun, tai ruuhkautumisen välttämiseksi tekemään lyhennysvapaa -hakemuksen suoraan verkkopankissasi. Kuukausittain lyhennysvapaan aikana maksettavaksi tulee satoja euroja vähemmän, riippuen toki lainasi määrästä. Lyhennysvapaan hakeminen kulutusluottoihin menee samalla kaavalla. HUOM! Lyhennysvapaat yleensä pidentävät laina-aikaasi, tai laina-ajan ollessa aina vakio, niin kuukausieräsi tulee hieman nousemaan tulevaisuudessa. Siksi tämän epidemian jälkeen on todella tärkeää alkaa ajattelemaan taloudellisella tavalla.

2. Muut asiat

2.1 Keikka-apulainen/kevytyrittäjä

Jäitpä lomautetuksi/työttömäksi konetekniikan insinöörinä tai tarjoilijana, on tämä vaihtoehto juuri sinulle. Koulutuksella tai ammatillasi ei ole mitään väliä, jos olet valmis ilmoittautumaan tekemään muitakin, kun oman alasi hommia. Korona-apu on Free Talent -yrityksen palvelu, minkä tarkoitus on tarjota sekä yrityksille, että töitä vailla oleville kevytyrittäjille apua tämän kriisin keskellä. Ammatistasi riippuen, voit toimittaa vaikka ruokaa tai olla lapsenvahtina. Nyt kannattaa oikeasti perehtyä tähän vaihtoehtoon, joten käy Free Talentin sivuilla lukemassa lisää tästä mahdollisuudesta!

2.2 Helpotusta vuokraan?

Mikäli asut vuokralla, niin kysy voisitko saada helpotusta vuokrasi maksuun. Ota kuitenkin huomioon, että vuokranantajalla rullaa kiinteät maksut koko ajan. Kiinteitä maksuja ovat verot (vuokranantaja maksaa 30% maksamastasi vuokrasta veroa), yhtiövastike sekä mahdolliset lainanlyhennykset. Vuokranantajalla voi olla tilanne, että vuokrasi kattaa sentilleen kaikki vuokrauksesta aiheutuvat kulut, jolloin vuokraan ei pysty antamaan helpotusta. Mikäli vuokrattava asunto on velaton, vuokraan todennäköisesti voisi antaa satasen tai pari helpotusta, se selviää kysymällä! Et häviä siinä mitään, ei ole häpeä pyytää apua tässä tilanteessa.

2.3 Tuet

On sanomattakin selvää, että sinulla on mahdollisuus hakea erilaisia tukia. Mikäli kuulut liittoon (jos et kuulu, liity!), voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa. Ansiosidonnainen on huomattavasti enemmän, kun esimerkiksi Kelan maksama työttömyysetuus. Liittojen ansiosidonnaisissa on työssäoloehtona 26vk, joten et sitä saa, mikäli tänään liitys jäseneksi. Tutustu sinun mahdollisuuksiisi saada erilaisia tukia, mikäli sillä voisit helpottaa omaa tilannettasi.

Nyt olet kartoittanut mahdollisuuksista helpottaa omaa taloudellista tilannettasi, niin miten sinun kannattaisi kuluttaa koronavituksesta johtuvan poikkeustilanteen aikana? Käytä samoja palveluita, kun aikaisemminkin. Suosi kotimaista, paikallisia yrityksiä sekä pienyrittäjiä, mikäli se on sinulle mahdollista. Nyt on väärä aika laittaa salikortit jäihin, lopettaa kaikkien palveluiden käyttäminen sekä lähikaupan vaihtaminen Prismaan. Yritysten kulut juoksevat, joten jos kaikki asiakkaat lopettavat asioinnin, sinulla ei syksyllä ole enää yhtään samoja palveluita käytössäsi, mitä ennen oli. HUOM! Tämä ohje perustuu siis niille, kenen talous mahdollistaa sen. Ymmärrän kyllä, jos talous on todella tiukalla, niin et välttämättä voi maksaa 50e/kk salikorttia, jos et siellä käy. Mikäli siis työsi jatkuvat, pyrit omalta osaltasi kuluttamaan samoihin palveluihin, kuten aikaisemminkin. Tällä voit omalta osaltasi ennaltaehkäistä yrityksiä joutumasta konkurssiin.

Seuraava blogikirjoitus koskee siis, miten tulisi toimia tämän poikkeustilanteen jälkeen. Se on 100% varmaa, että tällaisia tilanteita tulee jatkossakin. Laitan tähän vielä hyödyllisiä linkkejä, mitä voit halutessasi käydä lukemassa:

Zmarta

Rahalaitos

Free Talent: https://freetalent.fi/

YTK: https://ytk.fi/

Kela: https://www.kela.fi/tyottomat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *