Rahoituskuntoon

Lainat – Rahoitus -Taloudenhallinta

COVID-19 -Miten toimitaan, kun koronavirus on voitettu?

Ihminen on siitä hauska eläin, että kun kaikki on hyvin, ei varauduta hankaliin tilainteisiin. Katse on yleensä nykyhetkessä, tai hieman tulevaisuudessa. Koronavirus on nyt opettanut meille, että kaikki voi muuttua lähes sormia napsauttamalla. Itseäni eniten pelottaa tässä tilanteessa se, että puolivuotta poikkeusolosuhteiden voittamisen jälkeen ihmiset unohtaa täysin, että sellainen tilanne on koskaan ollutkaan. Käsienpesemisen oikeaoppisuus unohdetaan taas täysin, ja kulutustottumukset palaavat vuoden 2019 tasolle. Toivon, että olen väärässä. Työskennellessäni asuntolainojen parissa, seuraavanlainen tilanne tuli useita kertoja vastaa: Tarjosin asuntolainan yhteydessä lainaturvaa sekä säästämisen palveluita, perustellen niiden turvaavan tulevaisuutta. Ei nykyhetkeä, vaan tulevaisuutta. Liian moni asiakas vastasi, että heillä on hyväpalkkainen vakituinen työsuhde, ja kaikki on hyvin. Eli ei kiitos. Noh, näistä tilanteista ei ole kun vuosi aikaa, ja tilanne on nyt mikä on. Olisinpa ollut parempi myyjä, jotta kukaan asiakas ei olisi voinut kieltäytyä tarjoamistani lisäpalveluista asuntolainan yhteydessä…Toivottavasti ihmiset kuitenkin ymmärtävät tulevaisuuteen varautumisen tämän epidemian jälkeen, jotta pankkien rahoitusasiantuntijoiden tarjoamia palveluita ei pidettäisi vain ns.pankin rahastusyrityksinä.

Nyt päästäänkin sitten pureutumaan kysymykseen, että miten meidän olisi hyvä toimia, kun kaikki on taas lähellä normaalia? Toki taloudelliset vaikutukset tulee näkymään Suomen, ja maailman taloudessa pitkään, mutta matka on kuitenkin noususuunnassa. Itse lähtisin turvaamaan sitä tulevaisuutta säästämisellä, taloudenhallinnalla ja varautumisella työttömyyteen. Tulen jälleen kerran kirjoittamaan samoista asioista kun aikaisemmin, mutta tiettyjä asioita on vain pakko painottaa ihmisille, jotta ne otettaisiin tarpeeksi vakasti.

1. Säästäminen ja sijoittaminen

Jälkiviisaanahan jokaisen on helppo sanoa, että olisi pitänyt säästää tällaista tilannetta varten. Menneisyyteen ei voi vaikuttaa, mutta tulevaisuuteen voi. Poikkeusolosuhteiden voittamisen jälkeen, jokaisen pitää ottaa tavoitteeksi säästää puskuria 3kk palkkaa vastaava rahasumma. Se on ihan sama, onko se säästötilillä vai ei, kuhan sinulla on se puskuri käytössäsi. Unohdetaan tuosta säästösummasta se korkotuotto, vaan ajatellaan sitä hätävarana. Mikäli tilillesi kilahtaa joka kuukausi 2000 euroa, niin tavoitteesi on säästää 6000 euron puskuri hankalia tilanteita varten. Voisit elää siis lähes tilanteessa kuin tilanteessa 3kk normaalia elämää taloudellista näkökulmaa ajatellen, jos osaat varautua.

Tuon puskurin jälkeen aloita sitten säästäminen, mistä tulet samaan sitä korkotuottoa. Kuukausittainen rahastosäästäminen on hyvä tapa toteuttaa tätä, ja katse tulisi olla kaukana tulevaisuudessa. Tällä hetkellä omatkin rahastot ovat käyneet -20%, mutta en ole hävinnyt mitään, koska en realisoi niitä. Oma katse on 20 vuoden päähän, joten tällaiset notkahdukset tuskin vaikuttavat pitkässä juoksussa negatiivisesti millään muotoa.

Säästämisen ohella muista kuitenkin elää normaalisti, ja käyttää paikallisia palveluita. Älä vaihda Mirjamin kampaamoa suureen ketjuyritykseen, äläkä vaihda lähikauppaasi Citymarkettiin. Pyritään kaikki säästämään, mutta autetaan myös pienyrittäjiä, jotta niitä jatkossakin olisi olemassa!

2. Liity työttömyyskassaan

Tilanteet voivat aina kääntyä päälaelleen työllisyyden osalta, olipa ammattisi tai tittelisi mikä hyvänsä. Tohtorin tai diplomi-insinöörin koulutus ei takaa sinulle työllisyyttä. Olitpa yrityksesi kovin myyntitykki, tai paras asiakaspalvelija, et voi varmaksi sanoa tulevaisuutesi työllisyydestä. Hyvistä ja kunnollisista työntekijöistä varmasti halutaan pitää kiinni, mutta entä jos yritys tekee konkurssin? Suosittelen siis varautumaan työttömyyteen hakeutumalla työttömyyskassan jäseneksi. Vuosimaksut niissä pyörivät 100 euron kieppeillä, ja se on mielestäni pieni raha, mikäli sillä voi edes hieman turvata tulevaisuutta. Ja ei, en ole töissä tai mitenkään kytköksissä mihinkään työttömyyskassaan, mutta silti suosin niitä. Tarjolla on useita toimijoita, joten valitse itsellesi parhaiten sopiva hinnan ja palveluiden puolesta. Löydät varmasti mieleisen nopealla googletus -tuokiolla. Huomaathan kuitenkin seuraavan ehdon: Keskeisin edellytys ansiopäivärahaoikeudelle on se, että olet työttömyyskassan jäsen ja olet jäsenyysaikana ennen työttömyyttä täyttänyt 26 kalenteriviikon työssäoloehdon. Kannattaa siis hakeutua työttömyyskassan jäseneksi kun kaikki on hyvin, sillä työttömyyden tullessa vastaan on liian myöhäistä!

3. Älä ylivelkaannu

Asioiden normalisoituessa ei kannata kuitenkaan alkaa leikkimään kuningasta tai kuningatarta, ja ostella asioita yli omien varojen. Ennen ostopäätöstä tai velkaantumista mieti, tarvitsetko oikeasti uutta E-Sarjan Mersua 60 000 euron autorahoituksella, jos sinun varallisuutesi ei siihen oikeasti riitä. Toki jos olet siitä aina unelmoinut (niin kuin minä) ja taloutesi oikeasti sen kestää, niin go for it! Tai kannattaako ulkomaille mennä neljä kertaa vuodessa, jos matkat joutuu ostamaan rahoituksen kautta. Nämä on niitä valintoja, mitkä jokainen saa itse päättää. Nauti elämästä ja tee tarpeellisia hankintoja, mutta muista kohtuus kaikessa!

4. Plan B

Tämä perustuu puhtaasti omaan mielipiteeseeni, mutta aina olisi hyvä olla plan B taskussa. Mitä teet, jos oma alasi poistuu maailmasta? Hieman kärkäs ajattelutapa, mutta ideana hyvä pitää mielessä. Itselläni on tutkinto nykyiseen ammattiini finanssialalle, mutta minulla on myös toiset paperit täysin eri alalle. Olen pitänyt tuota toista alaa aina hätävarana, jos töitä ei millään sattuisi saamaan enää finanssialalta. Koulutuksia ja kursseja on internetti pullollaan, ja varmasti oman kaupunkisi ammattiopistoista löytyy työn ohelle suoritettavia koulutuksia. Mikäli toimit kiinteistönvälittäjänä, niin olisiko mahdoton ajatus käydä koulutus vaikka logistiikka-alalle? No, alalla ei niin väliä, mutta ymmärrätte pointin! Käykää etsimässä verkkokoulutuksia ja oman kotikaupungin tarjoamia aikuiskoulutuksia, että löytyisikö sieltä yhtään kiinnostavia aloja työn oheen suoritettaviksi.

Mikäli työsi eivät kuitenkaan jatkuneet koronaviruksen aiheuttaman epidemian jälkeen, eikä sinulla ole motivaatiota kouluttautua uudelleen, voi kevytyrittäjyys olla sinua varten. Kevytyrittäjyyteen perustuvia palveluita on paljon, mm. UKKO.fi, OP -Kevytyrittäjä tai Free -kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyyden etuja on, että se on helpompaa ja nimensä mukaisesti kevyempää kun yrittäjyys. Voit kokeilla itsesi työllistämistä ensin kevytyrittäjänä, ja sen jälkeen perustaa vaikka osakeyhtiön mikäli siltä tuntuu. Mieti, olisiko sinulla jotakin osaamista tai tarjottavaa, mitä voisit itse laskuttaa olematta jonkun toisen palkkalistalla. Yrittäjyys toimii loistavasti palvelualoilla, esimerkiksi parturi-kampaajana, kuljettajana tai rakennusmiehenä. Mieti tätä vaihtoehtoa!

Tässä oli muutama vinkki, miten tulevaisuudessa voisi lähteä toimimaan. Pääpointtina on, että kun kaikki on hyvin, älkää silti unohtako varautua tulevaisuuden ongelmiin. Peskää jatkossakin kätenne, kun tulette ulkoa ja ennen ruokailua tämän koronatilanteen ohjeistuksen mukaisesti, ei mitään kolmen sekunnin pikapesuja. Säästäkää, mutta älkää karsiko paikallisia palveluita pois elämästänne. Varmistakaa työllisyytenne mahdollisimman hyvin, tai varautukaa työttömyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *